Αγωνιστικό Taekwondo

ΤΟ TAEKWONDO ΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

Το Taekwondo ως πολεμική τέχνη, αποτελεί το εθνικό άθλημα της Κορέας. Επίσης από το 2000 το αγωνιστικό κομμάτι της μάχης είναι πλέον ένα από τα επίσημα ολυμπιακά αθλήματα.


ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η πειθαρχία, ο σεβασμός και η αυτοσυγκέντρωση διαδραματίζουν τον κυρίαρχο ρόλο ως βασικές αρχές του αγωνίσματος, όπως και στο Taekwondo ως παραδοσιακό άθλημα. Σημαντικός παράγοντας είναι, όπως και σε κάθε άλλο ολυμπιακό άθλημα, ο αθλητής να διακατέχεται από ένα πνεύμα ευγενούς άμιλλας, να παρουσιάζει μία υγιή ανταγωνιστική συμπεριφορά, καθώς και να λειτουργεί με υπομονή και επιμονή ώστε να πετύχει το στόχο του.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Το σύνολο των τεχνικών χεριών και ποδιών παραμένει το ίδιο, όπως και στο Taekwondo ως παραδοσιακό άθλημα. Οι αθλητές καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλό τους σε μία ολιγόλεπτη κατάσταση μάχης. Το κάθε ζευγάρι αντιπάλων πάντοτε επιλέγεται βάσει της σωματικής διάπλασης και του γνωστικού επιπέδου των συμμετεχόντων. Ο λόγος είναι πως, με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι καθ' όλα δίκαιο. Οι αγωνιζόμενοι φορούν σε κάθε περίπτωση ειδικό κράνος και θώρακα, τα οποία διατίθενται σε διάφορα μεγέθη ανά ηλικία, και φέρουν ιμάντες, που προσαρμόζουν άψογα τον εξοπλισμό σε κάθε τύπο σώματος.


ΟΦΕΛΗ

Το αγωνιστικό Taekwondo προσφέρει την αίσθηση της εκτόνωσης στους συμμετέχοντες, αφού οι έντονες κινήσεις του σώματος και τα "Ki-Hap" (κραυγές), μετά το πέρας της μάχης, λειτουργούν χαλαρωτικά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση μάχης και να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Τέλος, όσο εξελίσσονται, έχουν την ευκαιρία να επιβληθούν έναντι όλο και περισσότερων αντιπάλων, γεγονός που προσφέρει ηθική ικανοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό.