FAQ's

 • Aπό ποιά ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί κάποια πολεμική τέχνη;

  Το ζήτημα της ηλικίας είναι κάτι σχετικό, γιατί κάθε παιδί είναι μία ξεχωριστή περίπτωση (διαφορετική διάπλαση σώματος, αντίληψη κα). Το καλύτερο είναι, το παιδί να συμμετέχει για 1-2 μαθήματα και ύστερα ο προπονητής να εξετάσει αν είναι σε θέση να προπονείται τακτικά.
  Σε κάθε περίπτωση μία ενδεικτική ηλικία είναι αυτή των 4 ετών. Πολλά από τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ήδη αναπτύξει την αντίληψη και την πειθαρχεία τους σε ικανοποιητικό βαθμό. Γι' αυτό είναι σε θέση να μπουν στη διαδικασία της προπόνησης (εκπόνηση ασκήσεων, σεβασμός προς το χώρο κα.).
  Βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων (ισορροπία, αντίληψη του χώρου, συγχρονισμός κινήσεων κα.) και η άθληση μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
 • Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί έχει κλίση ώστε να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο Taekwondo;

  Τα δύο κύρια στοιχεία, που ξεχωρίζουν τον πρωταθλητή από έναν απλό ασκούμενο, είναι βεβαίως το ταλέντο, αλλά πολύ περισσότερο η πειθαρχημένη και εντατική προπόνηση. Ένας καλός προπονητής θα διακρίνει από νωρίς αυτά τα στοιχεία, αν υπάρχουν, και θα ενθαρύνει το παιδί ώστε να συνεχίσει.
  Παρ' όλα αυτά η έλλειψη εξαιρετικού ταλέντου, δε σημαίνει πως ένα παιδί δε μπορεί να προσπαθήσει. Η ευγενής άμιλλα, ένα υγιές ανταγωνιστικό πνεύμα, η υπομονή, η επιμονή, αλλά και γενικότερα η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι επίσης στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν πρωταθλητη.
  Σε κάθε περίπτωση ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το έκδηλο ενδιαφέρον του ίδιου του παιδιού, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, κι αυτό γιατί απαιτείται πολλής χρόνος και θυσίες. Επομένως ένα παιδί με ταλέντο, που έχει αγάπη για το άθλημα, με την κατάλληλη καθοδήγηση, θα έχει και ανάλογη πορεία στο χώρο του πρωταθλητισμού.
 • Το Taekwondo είναι βίαιο άθλημα;

  Το Taekwondo ως πολεμική τέχνη δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τη βία, αντίθετα την αποστρέφεται.
  Στόχος είναι, μέσα από την ενασχόληση με το άθλημα, να εξωτερικευθούν οι εσωτερικές εντάσεις, να αντιμετωπιστούν οι ενδότεροι φόβοι και να επιτευχθεί η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Έτσι σταδιακά ο ασκούμενος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση με ψυχραιμία και απόλυτη αυτοσυγκέντρωση.
 • Πώς εκπαιδεύονται τα παιδιά ώστε να μην εφαρμόζουν τις τεχνικές του Taekwondo εκτός προπόνησης;

  Οι προπονητές καλλιεργούν διαρκώς στα παιδιά τις αρχές του αθλήματος του Taekwondo μέσω της συζήτησης σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο. Σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς ο δάσκαλος αρχικά επιπλήτει λεκτικά τον ασκούμενο και αν το φαινόμενο συνεχιστεί μπορεί να επιβάλει τιμωρία, ακόμα και να του αφαιρέσει ζώνη.
 • Το Taekwondo είναι άθλημα που απευθύνεται τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια;

  Το Taekwondo είναι ιδανικό άθλημα εξίσου για αγόρια και κορίτσια. Η προπόνηση ωφελεί τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου και ενδυναμώνει τη σωματική τους κατάσταση, την αντίληψη του χώρου και της απόστασης, το συγχρονισμό κινήσεων, την αυτοπεποίθησή τους, καθώς και τη μαχητικότητα και το δυναμισμό τους.
 • Σε τι συχνότητα είναι καλό να γίνεται η προπόνηση;

  Ιδανική εκγύμναση των παιδιών είναι η ωριαία προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ αν πρόκειται για πρωταθηλητισμό οι προπονήσεις πρέπει να έχουν πιο εντατικό ρυθμό και να ακολουθούν εξειδίκευμενο πρόγραμμα. Τα μαθήματα είναι επικοδομητικά, όταν δεν είναι εξαντλητικά, αλλά μαχητικά και ενθουσιώδη.
 • Τι είναι τα Poomse στο Taekwondo;

  Τα Poomse αποτελούν ακολουθίες πολεμικών κινήσεων εναντίον ενός ή πολλαπλών νοερών αντιπάλων. Στόχος είναι η επίδειξη των γνώσεων του ασκούμενου, πάνω στις τεχνικές του Taekwondo. Για το πέρασμα στο επόμενο Pommse είναι απαραίτητη η γνώση σε βάθος του προηγούμενου (ή προηγούμενων).
 • Ποιά είναι τα κριτήρια αξιολόγησης των Poomse;

  Τα κυριότερα κριτήρια αξιολόγησης των Poomse είναι έξι και είναι τα εξής:

  Πνεύμα
  Κατά την εκτέλεση ενός Poomse πρέπει να είναι εμφανής η πνευματική ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση του εξεταζόμενου.

  Στάση σώματος
  Ο ασκούμενος πρέπει να εφαρμόζει το σύνολο των κινήσεών του με απόλυτη ακρίβεια.

  Δύναμη
  Οι κινήσεις του εξεταζόμενου πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να τονίζονται οι πολεμικές κινήσεις με την κατάλληλη δόση δύναμης και ταχύτητας.

  Κραυγή μάχης (Ki Hap)
  Με το Ki Hap ολοκληρώνεται κάθε Poomse. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ο έλεγχος της αναπνοής και δηλώνεται η εσωτερική δύναμη του εξεταζόμενου.

  Αισθητική
  Οι κινήσεις του ασκούμενου είναι απαραίτητο να είναι απόλυτα εναρμονισμένες μεταξύ τους.

  Μεγαλείο
  Ο εξεταζόμενος πρέπει να εκτελέσει το Poomse με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται η αρμονία του σώματος και του πνεύματός του.
 • Ποιοι είναι οι κανόνες του Hapkido;

  Οι κανόνες του Hapkido είναι:
  • Πίστη στην πατρίδα, στους γονείς και στους δασκάλους.
  • Εμπιστοσύνη μεταξύ φίλων.
  • Θάρρος απέναντι στους εχθρούς.
  • Υπεράσπιση της δικαιοσύνης και χρήση της τέχνης αυτής μόνο για αυτοάμυνα.
 • Σε ποιούς απευθύνεται το TRX;

  Με το TRX μπορεί να γυμναστεί κάθε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου και επιπέδου φυσικής κατάστασης. Ως προπόνηση μπορεί να είναι είτε βασική είτε συμπληρωματική. Η γυμναστική με TRX περιλαμβάνει διάφορους τύπους ασκήσεων, όπως δύναμης, σταθεροποίησης, ιδιοδεκτικότητας, κινητικότητας, αντοχής ή ακόμα και το συνδυασμό όλων των παραπάνω.