Σπαθί (Haedong Gumdo)

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ

Το Haedong Gumdo είναι μία από τις αρχαιότερες μορφές κορεάτικων πολεμικών τεχνών. Η αρχική του μορφή (σχεδόν 2000 χρόνια πριν) δημιουργήθηκε στην Κορέα και την Ιαπωνία και αποτελεί μία μορφή μάχης με ξίφος.
Κύριο ρόλο παίζουν η δύναμη και η ταχύτητα, όμως για την τελειοποίηση της τέχνης του Haedong Gumdo είναι απαραίτητη η πνευματική ηρεμία και η διανοητική διαύγεια.


ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ

Ετυμολογικά το Haedong Kumdo (ή αλλιώς Haedong Gumdo) προέρχεται από τη συνένωση τεσσάρων λέξεων. Η πρώτη λέξη αποτελείται από το "hae", που σημαίνει  "θάλασσα" και το "dong", που σημαίνει "Ανατολή". Η δεύτερη λέξη περιέχει το "kum", το οποίο σημαίνει "σπαθί", καθώς και το "do", που έχει την έννοια του "δρόμου ή τρόπου ζωής". Επομένως συνολικά το Haedong Gumdo μεταφράζεται ως "ο τρόπος του σπαθιού της Ανατολής".


ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Στο Haedong Gumdo χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον διάφορες τεχνικές σπαθιού και στάσεις του σώματος. Ο μαθητής αρχικά μαθαίνει πώς να κρατά σωστά το σπαθί, να πραγματοποιεί τις βασικές κινήσεις κοπής, καθώς και να μεταφέρει απότελεσματικά την ενέργεια του σώματός του από τη θέση στάσης σε μία κατάσταση κίνησης ολόκληρου του σώματος. Σταδιακά οι τεχνικές αυτές βελτιώνονται και εμπλουτίζονται με ακόμα περισσότερες κινήσεις μέχρι ο ασκούμενος να κατέχει σε βάθος την τέχνη του σπαθιού.


ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη από την εκμάθηση του Haedong Gumdo είναι τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Η σωματική υγεία βελτιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Έτσι οι ασκούμενοι έχουν μία αίσθηση χαλάρωσης και ανανέωσης.
Επίσης το Haedong Gumdo συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος, καθώς η βασική θέση απαιτεί ευθεία σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα ανοικτό στήθος, με την αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος σε απόλυτη ισορροπία.
Μέσω της εξάσκησης βελτιστοποιείται επίσης η δύναμη και η ταχύτητα και διευρύνονται οι γνώσεις πάνω στην κινησιολογία της πολεμικής τέχνης του σπαθιού. Επομένως μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να είναι αποτελεσματικός σε μία μάχη ακόμα και χωρίς σπαθί και τελικά να μπορεί να πραγματοποιεί ακόμα και τεχνικές αυτοάμυνας, βασισμένες στις γνώσεις του.